Το «μαγικό» έλαιο ομορφιάς Τζοτζόμπα (Jojoba Oil)

Το έλαιο τζοτζόμπα (Jojoba Oil) εξάγεται από το φυτό jojoba που φύεται στις έρημους του Μεξικού και περιοχών της νότιας Αμερικής,  και είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολύτιμα λάδια βάσης στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών καλλυντικών. Το λαδι Jojoba έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα άλλο έλαιο βάσης: η οργανική του σύνθεση είναι πολύ κοντινή στη σύνθεση του σμήγματος (sebum) της ανθρώπινης επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα "μιμείται"  φυσικά μόρια του δέρματος έτσι έχει την  ικανότητα να σφραγίζει την υγρασία και να δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φραγμό στις εξωτερικές συνθήκες, αποτρέποντας τους αδένες να παράγουν περιττή λιπαρότητα (σμήγμα), καθώς διατηρεί την επιδερμίδα συνεχώς ενυδατωμένη, ενώ ταυτόχρονα τη θρέφει και την προστατεύει. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,B6 και ιδιαίτερα σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και μέταλλα.

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Ρυθμιστής της παραγωγής σμήγματος  στο λιπαρό δέρμα, φορέας αναζωογόνησης στο ώριμο και ξηρό δέρμα αυξάνει την ελαστικότητα, καταπολεμώντας τα σημάδια γήρανσης. Είναι εξαιρετικό μαλακτικό και καταπραϋντικό για τους ερεθισμούς της επιδερμίδας. Όταν χρησιμοποιείται για τη φροντίδα  των μαλλιών, αυξάνει την λάμψη και την ελαστικότητά τους, εμποδίζει την τριχόπτωση και τα προστατεύει από τη λιπαρότητα.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟ ΤΖΟΤΖΟΜΠΑ (JOJOBA OIL)


1. Εύκολο έλαιο ντεμακιγιάζ προσώπου ματιών, για κάθε τύπο δέρματος (100ml)


Υλικά

Έλαιο Τζοτζόμπα  (Jojoba Oil 50 ml)

Αμυγδαλέλαιο 50ml

Βιταμίνη Ε 1gr


Εκτέλεση

Σε αποστειρωμένο ογκομετρικό κύλινδρο η άλλο σκεύος, προσθέτουμε όλα τα συστατικά και ομογενοποιούμε με ανάδευση. Αποθηκεύουμε σε κατάλληλο μπουκάλι και καταναλώνουμε το έλαιο το πολύ σε έξι μήνες.



2. Βάλσαμο για την περιποίηση νυχιών κι επονυχίων

 

Υλικά

Μελισσοκέρι 5 γρ

Έλαιο Τζοτζόμπα (Jojoba Oil 10 ml)

Καστορέλαιο 10ml

Αιθέριο έλαιο λεμόνι 3 σταγ.

Βιταμίνη Ε 1σταγ.


Εκτέλεση

Σε αποστειρωμένο σκεύος, προσθέτουμε όλα τα έλαια και το μελισσοκέρι και θερμαίνουμε σε μπεν μαρι. Αφού λιώσουν σταματάμε τη θέρμανση ομογενοποιούμε με ανάδευση και πριν κρυώσει προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο. Αποθηκεύουμε σε κατάλληλο βαζάκι  και καταναλώνουμε το έλαιο το πολύ σε έξι μήνες.